De stage ervaring van Eva

image1.jpeg

Mijn naam is Eva Schrikkema en nadat ik mijn bachelor Juridische Bestuurskunde deze zomer heb gehaald, viel ik een beetje in een zwart gat. Ik voelde nog niet de dringende behoefte om meteen aan mijn Master te beginnen en besloot dat een stage wel een goed alternatief was. Ik ben al enkele jaren actief bij de Jonge Democraten in Groningen en heb altijd grote interesse in de politiek en beleid gehad. Plotseling zag ik een vacature verschijnen op de site van D66. Ze zochten een stagiaire beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van D66.  Ik besloot te solliciteren en werd uitgenodigd voor een gesprek.


Mijn sollicitatiegesprek ging goed en ik werd na een paar dagen gebeld dat ik stage mag lopen bij de Tweede Kamerfractie van D66. In de zomer ben ik naar Den Haag verhuisd en maakte ik kennis met de fractie. Er lopen hier negen mensen stage met verschillende specialisaties. Er is iemand die zich voornamelijk bezig houdt met publieksvoorlichting. Er loopt iemand stage op de persafdeling en er zijn stagiaires die net als ik zich voornamelijk bezig houden met beleidsvraagstukken en administratieve taken voor specifieke Kamerleden.


Mijn dagen bij de fractie variëren heel erg. Ik houd me bezig met administratieve taken zoals het beheren van de agenda’s van Kamerleden Judith Swinkels en Fatma Koser Kaya.  Ik bereid debatten en algemene overleggen voor, help mee met het schrijven van schriftelijke inbrengen en beantwoord publieksmail. Ook ontvang ik bezoek en geef ik af en toe rondleidingen in de Tweede Kamer. Vooral het inhoudelijk werk vind ik zelf heel interessant. Het spitten door dossiers om de juiste informatie te vinden, het opstellen van vragen aan de ministers en het opzoeken van actualiteiten geven je echt het gevoel dat je bijdraagt aan de Nederlandse politiek. De stage is geen van negen tot vijf stage. Er zijn dagen dat er tot laat debatten zijn of dat je s ’avonds nog een groep mensen moet rondleiden. De afwisseling, de zelfstandigheid en de onvoorspelbaarheid van het werk maken het echter juist zo leuk.


In december ga ik helaas afscheid nemen van de fractie. Als ik nu al terug kijk op mijn eerste twee maanden bij de fractie heb ik erg veel geleerd over de politiek, verschillende beleidsterreinen en voor het eerst het burgerlijke (werkende) leven mogen ervaren.