Civiel effect

Op deze pagina zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen over juridische bestuurskunde in combinatie met het civiel effect te vinden. Als jouw vraag er niet tussen zit, stuur dan gerust een mail naar bestuur@dorknoper.nl!

Wat is het civiel effect?

Met civiel effect wordt bedoeld dat jouw opleiding zodanig is samengesteld dat je toelaatbaar bent tot de advocatenopleiding, de selectie voor de opleiding tot rechterlijk ambtenaar of de selectie voor de opleiding voor officieren van justitie. Voor het civiel effect dient de juridische opleiding aan een aantal (wettelijke) voorwaarden te voldoen. Voor het behalen van het civiel effect in de bacheloropleiding moeten de volgende vakken worden behaald: Burgerlijk Recht 1, Burgerlijk Recht 2, Burgerlijk Recht 3, Bestuursrecht: Inleiding, Bestuursrecht: Besluitvorming, Bestuursrecht: Rechtsbescherming, Strafrecht 1, Strafrecht 2, Strafrecht 3, Handelsrecht, Burgerlijk Procesrecht 1 en Internationaal Publiekrecht. 

Welke vakken moet ik volgen in combinatie met de bachelor Juridische Bestuurskunde om het civiel effect te behalen?

Door het curriculum van de bachelor Juridische Bestuurskunde af te leggen, behaal je niet automatisch het civiel effect. Een aantal van de zogenaamde ‘civiel effect vakken’ worden wel aangeboden in de bachelor Juridische Bestuurskunde, maar niet allemaal. Er zijn in totaal 4 vakken die niet automatisch in de bachelor Juridische Bestuurskunde zitten en die je er dus naast moet doen om het civiel effect te behalen. Het gaat om de volgende vakken: Strafrecht 2, Strafrecht 3, Handelsrecht en Burgerlijk Procesrecht 1. Deze vier vakken zijn gezamenlijk 30 studiepunten waard. Hieronder een overzicht van de vakken, het blok waarin ze worden gegeven en de studiepunten. Kijk voor meer informatie over deze vakken ook in de Ocasys van de Rijksuniversiteit Groningen.

Schermafbeelding_2020-07-26_om_17.29.34.png


Welke studieplanning raden jullie aan?

Het civiel effect volgen gedurende de bachelor Juridische Bestuurskunde is qua studielast prima te overzien. We raden aan om in het tweede jaar Strafrecht 2 in blok 1 en Handelsrecht in blok 4 te volgen. In het derde jaar raden we om Burgerlijk Procesrecht 1 in blok 1 en Strafrecht 3 in blok 3 te volgen. Daarmee doe je 15 studiepunten extra per jaar. Dit curriculum wordt door de meeste studenten zo gevolgd. Het is slechts een voorbeeld. Je kunt zelf besluiten het anders in te vullen!

Is het mogelijk het civiel effect ná afronding van de bachelor te volgen?

Ja, dat is mogelijk. Het is echter aan te raden om de civiel effect vakken tijdens je bachelor Juridische Bestuurskunde te volgen. De overheid wil namelijk langstudeerders voorkomen en heeft daarom bepaald dat iedereen één studie tegen een gereduceerd tarief kan doen. Het gereduceerde tarief is het collegegeld dat elk jaar betaalt dient te worden. Onder één studie wordt een bachelor + een master verstaan. Stel dat je jouw bachelor Juridische Bestuurskunde succesvol hebt afgerond. Je besluit daarna een jaar de civiel effect vakken te volgen. Op dat moment start je een ‘tweede studie’. Dat betekent dat je niet meer het gereduceerde tarief betaalt, maar het instellingsgeld en dat is veel duurder! Als je langer over je bachelor zou willen doen om de civiel effect vakken te halen, raden we je aan om één van de vakken van de bachelor Juridische Bestuurskunde open te laten. Dan doe je op papier nog steeds één studie en kost het je enkel het collegegeld in plaats van het instellingsgeld. Hulp nodig bij het maken van een studieplanning? Neem contact op met de studieadviseurs!

Waar moet ik aangeven dat ik het civiel effect wil doen?

Dat hoeft niet! Je hoeft enkel je afstudeerrichting in Progress aan te geven. Intekenen in Progress voor de afstudeerrichting dient uiterlijk in augustus te gebeuren. Je wordt hierover bericht door de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Wat betreft het civiel effect hoef je nergens expliciet aan te geven dat je het civiel effect wilt doen. Ieder blok teken je je in voor de vakken die je in dat blok wilt gaan volgen; je tekent je dus in voor de civiel effect vakken op het moment dat je ze wilt volgen. Na het succesvol afronden van die vakken weet de Rijksuniversiteit Groningen automatisch dat je het civiel effect hebt behaald. Je hoeft dus nergens te vermelden dat je het civiel effect volgt.

Wat kan ik met civiel effect na de bachelor Juridische Bestuurskunde?

Door de vier extra bachelor civiel effect vakken te volgen kun je na je bachelor Juridische Bestuurskunde nog een andere juridische master kiezen, dit kan niet als je alleen (zonder civiel effect) de bachelor Juridische Bestuurskunde volgt. Heb je de bachelor civiel effect vakken tijdens je bachelor gedaan en wil je een andere juridische master gaan doen? Dan moet je een verklaring van civiel effect aanvragen bij de Rijksuniversiteit Groningen. Deze kun je aanvragen bij de Centrale Studenten Administratie (CSA) van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Waar kan ik terecht met mijn vragen omtrent studieplanning, civiel effect en Juridische Bestuurskunde?

Voor vragen omtrent studieplanning raden we je aan om contact op te nemen met de studieadviseurs van de faculteit Rechtsgeleerdheid. Je kunt ze mailen op studieadvies-rechten@rug.nl.

Voor vragen over het civiel effect kun je mailen naar ce-rechten@rug.nl.

​Voor vragen over de opleiding Juridische Bestuurskunde kun je contact opnemen met de opleidingscoördinator Juridische Bestuurskunde Barbara Brink (b.brink@rug.nl) of met het bestuur van J.B.S.V. Dorknoper (bestuur@dorknoper.nl)!