De stage-ervaring van Hannah

hannah.jpg

Hannah Meijer, studente Juridische Bestuurskunde, liep afgelopen zomer een onderzoeksstage bij de gemeente Groningen. In dit blog deelt ze haar ervaringen met jullie!


Les 1: Denk niet te snel dat het niet lukt

Iedereen wil de perfecte stageplaats. Een half jaar geleden startte ik vol goede moed mijn zoektocht. Er was echter een klein probleem.. Vind maar eens een stage in het openbaar bestuur in de zomermaanden! Na lang zoeken stuitte ik op een vacature van de gemeente Groningen. De stageplek sloot niet helemaal aan op de vereisten gesteld vanuit de faculteit, maar na een aantal gesprekken bleek hier een mouw aan te passen.

Les 2: Fulltime werken kan wat mij betreft nog wel even wachten, ook al is het het heerlijk je studie toe te passen in de praktijk

Half juni begon ik met mijn eigen onderzoeksopdracht bij de afdeling Juridische Zaken. Fulltime werken in de warmte terwijl al mijn vrienden vakantie vierden was niet altijd leuk. Wèl leuk was het kijkje in de keuken bij een grote organisatie als de gemeente Groningen. Veel mensen, afdelingen en ideeën over hoe een overheidsorganisatie zou moeten functioneren. Tijdens je studie Juridische Bestuurskunde leer je veel over de inrichting van (overheids)organisaties, nu krijg je de kans om in de praktijk te zien waarom ze op een bepaalde manier functioneren.

Les 3: Ga op onderzoek uit binnen de organisatie waar je stage loopt

Zoek actief naar opdrachten die je leuk lijken en maak met zo veel mogelijk mensen een praatje. Doordat ik mijn eigen onderzoeksopdracht had was ik veel zelfstandig aan het werk. Ik vond het erg leuk dat ik het vertrouwen en de verantwoordelijkheid kreeg dit onderzoeksdocument zelf op te mogen leveren. Toch kan ik iedereen aanraden met medewerkers samen te werken in hun dagelijkse werkproces. Zo zie je meer van de dagelijkse bezigheden van een organisatie en krijg je een beter idee over of je stageplek later ook een leuke werkplek voor je zou kunnen zijn.

Onze sponsoren