LCB volwassen in Groningen

Steven Kroesbergen is oud-bestuurslid van J.B.S.V. Dorknoper en huidig voorzitter van het LCB.

Het Landelijk Congres Bestuurskunde wordt volwassen in Groningen
Op 15 en 16 mei 2018 vindt de 18de editie van het Landelijk Congres der Bestuurskunde (LCB) plaats in Groningen. Het LCB is het grootste bestuurskunde congres van Nederland en wordt ieder jaar door studenten van een wisselende gastuniversiteit georganiseerd. Het bijzondere aan de komende editie is dat het LCB voor het eerst in haar geschiedenis in Groningen zal plaatsvinden. Dit is wat ons betreft een mooie gelegenheid om de rest van bestuurlijk Nederland onze prachtige stad te tonen en ze te inspireren met een goed congres.

Vol trots en enthousiasme begonnen Jorn, Ilse, Virry, Robbert Jan, Maaike, Linda en ik in april met ons bestuursjaar van het LCB. En we konden meteen aan de bak. Nog geen maand nadat we waren aangesteld, stonden we in het Scheveningse Kurhaus om het vorige LCB bestuur te ondersteunen in het soepele verloop van hun congres. Hierdoor ging het LCB direct voor ons te leven en kregen we goed een beeld van wat ons te wachten stond. Met alle do’s en don’ts die we uit Scheveningen meenamen gingen we in zomer aan de slag tijdens ons bestuursweekend op Ameland. Naast een hoop gezelligheid, bier en plezier brainstormden we over mogelijke thema’s en spraken we over de doelen van ons congres en de manier waarop we die wilden realiseren.

Momenteel komt het congres steeds dichterbij en krijgt het ook steeds meer invulling. Onze commissaris locatie is stad en (omme)land afgereisd opzoek naar de geschiktste locatie. En de penningmeester en commissaris acquisitie zijn druk bezig met fondsenwerving en sponsoring. Het thema is inmiddels – na veel contact met de vakgroep en oud-LCB’ers – vastgesteld en nu worden potentiële sprekers en workshophouders benaderd voor een inhoudelijke bijdrage. Waar vorige LCB congressen gingen over leiderschap, innovatie, macht en de informatiesamenleving, vonden wij het de hoogste tijd dat het thema klimaatbeleid eens goed onder de aandacht wordt gebracht. Daarnaast is het na alle ontgroeningsdiscussies nu ook mooi dat Groningen wat betreft vergroening meer in de picture komt!

De verduurzaming van Nederland is op dit moment de grootste uitdaging voor de Nederlandse overheid, markt en samenleving. Het voeren van een effectief klimaatbeleid is daardoor noodzakelijk en essentieel om aan de klimaatafspraken te voldoen. Als thema van het congres hebben wij daarom gekozen voor:

‘Nederland in transitie: een gedeelde verantwoordelijkheid voor een duurzame samenleving.’

Tijdens ons congres komt een frisse mix van wetenschappers, professionals en studenten samen om te spreken over het voeren van succesvol klimaatbeleid. Moet de overheid het voortouw nemen of kan zij zich beperken tot een faciliterende rol voor initiatieven van anderen? Welke best-practices bestaan er op het vlak van publiek-private samenwerking? Wat is de invloed van de Europese Unie op het nationale klimaat- en energiebeleid? En in hoeverre is de overheid juridisch gebonden aan haar klimaatdoelstellingen? Kortom op welke manier komt bestuurlijk Nederland tot effectief klimaatbeleid. Door middel van keynotes, workshops en discussies krijg je inzicht en inspiratie om de gedeelde verantwoordelijkheid voor een duurzame samenleving op te pakken.

​ Volg het LCB op Facebook om op de hoogte te blijven van alle updates en noteer 15 en 16 mei alvast in je agenda! 

steven_met_logo.png