Congres 5 maart 2021

U kunt zich nu aanmelden voor het congres!


​Het jaarlijkse J.B.S.V. Dorknoper congres heeft dit jaar als thema: 'Een slepende strijd: Heeft COVID-19 de samenleving en het bestuur volledig in zijn macht?'. Tegenwoordig worden we overspoeld met nieuws over COVID-19, maar tijdens dit congres focussen we ons op hoe het bestuur met deze nationale veiligheidscrisis omgaat en hoe de samenleving reageert op de huidige situatie. Door de diversiteit aan sprekers en workshops bekijken we de coronacrisis vanuit verschillende disciplines.​

U kunt zich niet meer aanmelden voor het congres, hopelijk zien we u volgend jaar!Programma_4.0.png

Dagvoorzitter:

Ontwerp_zonder_titel.png

dr. Paulien de Winter
Universitair Docent Empirisch Juridisch Onderzoek

Paulien de Winter zal tijdens het congres het programma begeleiden en met de hoofdsprekers in gesprek gaan over de verschillende COVID-19 onderwerpen. 

Paulien de Winter is universitair Docent Empirisch Juridisch Onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van de Rekenkamercommissie Tynaarlo. Met haar achtergrond en expertise zal ze de sprekers uitdagen en net dat beetje extra toevoegen aan het congres!


Hoofdsprekers: 

Ontwerp_zonder_titel_1.png

prof. mr. dr. Solke Munneke
Hoogleraar Staatsrecht

Solke Munneke is hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Hij zal aan de ene kant ingaan op de rol van grondrechten in Nederland tijdens de coronacrisis. Waarom hebben kerken een uitzonderingspositie op grond van de vrijheid van godsdienst?
Aan de andere kant zal hij vertellen over de effectieve controle op de corona maatregelen. In noodsituaties kan het kabinet besluiten nemen en de Tweede Kamer daarna pas om toestemming vragen.


Ontwerp_zonder_titel_2.png

drs. Jos Rietveld
Directeur Publieke Gezondheid GGD Groningen

Als directeur van de GGD Groningen staat Jos Rietveld aan de frontlinie in de strijd tegen COVID-19. De GGD speelt een grote maatschappelijke rol in deze gezondheidscrisis. Zo zorgt de organisatie ervoor dat het virus zo snel mogelijk opgespoord kan worden, heeft zij in een jaar tijd honderden teststraten gecreëerd en draagt zij nu de zorg voor de vaccinaties. Deze informatie is inmiddels algemeen bekend bij de meeste Nederlanders, maar wat de meesten niet weten wat er achter de schermen speelt. Jos Rietveld zal op het congres hier meer over vertellen. 


Ontwerp_zonder_titel_3.png

Marco Out
Burgemeester van Assen en voorzitter veiligheidsregio Drenthe

Marco Out is burgemeester van Assen en voorzitter van de veiligheidsregio Drenthe. De rol van de veiligheidsregio is in coronatijd machtiger en actiever dan ooit. Een verplichting tot het dragen van een mondkapje, 1,5 meter afstand en een avondklok. Hoe lastig is het om in coronatijd dit soort heftige maatregelen te handhaven? Welke afwegingen maakt de veiligheidsregio? Hoe houd je de burgers tevreden in een tijd waarin ze op allerlei manieren worden beperkt? Op 5 maart 2021 zal Marco Out ons hier meer over vertellen.


Workshops

Ontwerp_zonder_titel.jpg

mr. Anita Winter
Advocate bij Bout Advocaten, voorzitter VNO-NCW MKB Noord regio Groningen

Anita Winter is voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW MKB Noord regio Groningen. Zij zal tijdens de workshop vertellen over de ervaring van de COVID-19 crisis van het bedrijfsleven vanuit belangenorganisatie VNO-NCW. Wat voor impact heeft de lockdown op ondernemers? Ook zal zij ingaan op de verhouding en samenwerking tussen het bestuur en VNO-NCW, bijvoorbeeld met betrekking tot de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven. 


Ontwerp_zonder_titel_1.jpg

drs. Corrie Ponne
Senior Adviseur Economische Zaken gemeente Leeuwarden

Corrie Ponne is Senior Adviseur Economische Zaken bij de Gemeente Leeuwarden en gemeenteraadslid bij de gemeente Smallingerland. Zij zal vertellen over wat er op de gemeente is afgekomen door COVID-19. Waar moest de gemeente opeens beleid voor maken? Wat doet dit met de uitgaven van de gemeente? Ook zal zij ingaan op de gevolgen van COVID-19 voor de bedrijven van de Gemeente Leeuwarden en hoe de Gemeente deze bedrijven kan helpen. Ontwerp_zonder_titel_4.png

Frank Jansen
Beleidsadviseur gemeente Groningen, oa. toezicht en handhaving

Frank Jansen zal focussen op de rol van de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) in corona tijd. De boa heeft een prominente rol in het handhaven van de COVID-19 wetgeving (van noodverordening naar tijdelijke wet). Dit past in de bredere beweging waarbij voor de handhaving van steeds meer wettelijke bepalingen naar de boa wordt gekeken. In de workshop zal Frank Jansen behandelen wat dit betekent voor de vaardigheden van de boa en de middelen die daarbij horen. Wat zijn de voor- en nadelen van deze beweging? Wat betekent dit voor de verhouding van de politie? Ook zal hij ingaan op het verloop van handhaving van de COVID-19 maatregelen.


Ontwerp_zonder_titel_5.png

Frank Smilda
Politie, Sectorhoofd district Groningen

Frank Smilda heeft door de jaren heen al veel ervaring opgedaan bij de politie, inmiddels is hij ook sectorhoofd in het district Groningen. Daarnaast is Frank Smilda ook Head of the Intelligence Unit geweest. In zijn workshop zal Frank Smilda meer vertellen over de gang van zaken wanneer het gaat om rellen, zoals die een tijdje geleden in verschillende steden van Nederland plaats vonden. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal vanaf het moment dat zo’n melding binnenkomt tot het moment de politieagenten daadwerkelijk ter plekke zijn?

Onze sponsoren