´Slow politics´, Cora van Nieuwenhuizen

A6jDvpJK_400x400.jpg
Cora van Nieuwenhuizen

Cora van Nieuwenhuizen, VVD´er en Europarlementariër, heeft een column voor ons geschreven. Ze schrijft over de verandering naar het huidige digitale tijdperk en vraagt begrip voor - op z'n tijd - een beetje 'slow politics'.


Slow Politics

Toen ik in de jaren ’90 in Oisterwijk begon in de gemeentepolitiek stonden we pas aan het begin van de digitale revolutie. Ik herinner me veel zenuwachtig gedoe met virussen en storingen op PC’s. Stukken werden altijd geprint, want anders kon je er geen aantekeningen bij maken. De raadsstukken werden door de gemeentebode zelfs aan huis bezorgd. Als je niet thuis was, was je onbereikbaar. Slechts een enkele mr. Gadget was in die tijd in het bezit van een mobiele telefoon, model koelkast. Een mail beantwoorden na een paar dagen was heel normaal. Wat was het achteraf bezien heerlijk rustig en overzichtelijk allemaal.

Nu doen we alles digitaal en mobiel. Digitaal werken is mooi, want het bespaart veel papier, inkt, verzendkosten etcetera. Het is duurzaam en goed voor het milieu. Mobiel werken is ook handig. Het geeft veel bewegingsvrijheid. Ik vind het super relaxt, dat ik zelfs in de trein naar Brussel met de hele wereld in contact kan zijn. Ik kan het doorgeven als ik vertraging heb. Op mijn i-Pad kan ik het nieuws volgen (inclusief social media), mijn mails beantwoorden, stukken schrijven. Alles wat ik zou willen.

Maar er is ook een keerzijde. Alles moet nu direct en ‘on the spot’ gebeuren. Er worden instant-reacties verwacht op mail, sms, app, Twitter, Facebook en LinkedIn. Bovendien is de hoeveelheid enorm toegenomen, doordat het sturen van een berichtje nauwelijks iets kost. Ik krijg er dagelijks vele honderden. Dit brengt het gevaar mee van overhaast en ondoordacht reageren, terwijl het juist in de politiek belangrijk is het hoofd koel te houden en nuchter te blijven nadenken. We moeten ons niet laten opjagen en tijd nemen voor reflectie om verstandige besluiten te kunnen nemen. Kwaliteit moet voorop staan. Daarom vraag ik begrip voor op zijn tijd een beetje ´slow politics´. 

Onze sponsoren