Lijsttrekkersdebat

Noordelijk lijsttrekkersdebat

In Maart 2017 vonden de verkiezingen voor de leden van de tweede kamer plaats. Voorafgaand aan deze verkiezingen deden de lijsttrekkers nog hun uiterste best om de laatste zwevende kiezers over de streep te trekken. Ze lieten van zich horen in een reeks debatten. De eerste krachtmeting vond, jawel; plaats in Groningen! Tien leden van Dorknoper kregen de mogelijkheid om dit debat bij te wonen en mochten als hoogtepunt van de dag in gesprek met de lijsstrekkers.

We werden met een groep van ongeveer 50 studenten in totaal warm ontvangen in het provinciehuis, waar de koffie en koek al klaar stonden. Na enkele tientallen minuten kwamen de eerste politici binnendruppelen. Als Dorknoper leden hadden wij een prima statafel geoccupeerd die zich dicht bij de deur begaf, waardoor wij natuurlijk hoopten dat de lijsttrekkers zich snel naar onze tafel zouden begeven. Dit ging niet geheel volgens plan, de heer Pechtold arriveerde als eerste en liep meteen de verkeerde kant op. Gert-Jan Segers kwam onze tafel wel vergezellen.

In totaal duurde de meet en greet een half uur. Vanzelfsprekend hadden veel gesprekken politieke en maatschappelijke thema’s, maar ook het leven als politicus kwam aan bod. De lijsttrekkers gaven toe nerveus te zijn voor het aankomende debat en we kwamen erachter dat politici ‘ook maar mensen’ zijn. Als jongste telg was Jesse Klaver duidelijk populair onder de studenten als gesprekspartner en hij was dan ook constant omringt door een groepje fans. De tijd vloog voorbij en we hadden tot onze spijt nog niet veel verschillende lijsttrekkers gesproken.  

Vervolgens betraden de politici de arena en begon het daadwerkelijke debat. Op een groot scherm konden wij het debat volgen. Een van de thema’s waar over werd gesproken was de gaswinning. Dit onderwerp was ons zeker niet ontgaan, buiten voor het provinciehuis had zich zelfs een groep demonstranten verzameld om op te komen voor de Groningse belangen. Het debat was verder interessant maar niet spectaculair, geen van de politici blunderde of wist te verbazen.

Na afloop van het debat werd de koffie en koek ingewisseld voor bier en wijn, een hele verbetering vonden wij. Ook werden er heerlijke hapjes rondgebracht. De studenten werden vergezeld door een menigte van grijze hoofden, door flink wat aangestroomde pers en hier en daar liep ook nog een lijsttrekker rond. De politici waren zichtbaar opgelucht dat het debat was afgelopen. Erg leuk voor ons was dat de lijsttrekkers, voor ons onverwacht, wederom in waren voor een praatje. Roemer bevestigde ons trots, na opmerking van Pieter, dat hij enkele kilo’s was afgevallen en was een openhartige gesprekspartner. Hij vertelde ons verder dat zijn achterdeur altijd openstaat; zijn adres is te vinden op internet.

De lijsttrekkers vertrokken om beurten en zeiden elkaar hierbij vrolijk gedag of gaven elkaar attent een schouderklopje; het leken bijna vrienden. Hiermee kwam de dag ten einde; iedereen was enthousiast en de politieke interesse lijkt (nog meer) aangewakkerd bij de leden! Wellicht het begin van een Dorknoper politieke partij?

Geschreven door Marieke Diekema


763.jpe
Bron foto: Trouw

Onze sponsoren