Kroegcollege René Paas

Kroegcollege Rene Paas

Op donderdag 10 november 2016 verzamelde een groep enthousiaste dorknoperleden zich in Café Jut en Jul om in gesprek te gaan met René Paas. René Paas volgde in april 2016 zijn voorganger Max van den Berg op als commissaris van de koning van Groningen. Hij is een Groninger in hart en nieren. Vanaf zijn 17 e tot zijn 40 e woonde hij in de mooie stad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit de plaats is waar zijn politieke carrière is begonnen: eerst als raadslid bij het CDA en later als wethouder.

Voor het aanwezige publiek was het leuk dat Paas Juridische Bestuurswetenschappen heeft gestudeerd in Groningen, een voorganger van het huidige Juridische bestuurskunde. Door zijn politieke carrière en bestuurlijke ervaring was dit voor de leden dé perfecte kans om erachter te komen hoe je juridische bestuurskunde in de praktijk kan brengen.

Paas leek zich snel op z’n gemak te voelen in de kroeg. Bij aanvang pakte hij zelf een barkruk bij de bar vandaan en nam hierop plaats. In een kringetje zaten wij allen om hem heen. Nieuwsgierig polste hij onder de aanwezigen wat de motivatie was om ons op, de immers vrij onbekende studie, Juridische bestuurskunde te storten. Paas luisterde geboeid naar de uiteenlopende antwoorden. Vervolgens deed hij zelf uit de doeken wat het motief achter zíjn studiekeuze is geweest. Advocaat worden, dat leek hem vanaf jongs af aan al wat. Maar, vervolgde hij, ‘ik ben ook een politieke junkie’. De combinatie leek daarom voor de hand te liggen. Wij konden ons hier allemaal een voorstelling bij maken.

‘Rechten is hoe het hoort, bestuurskunde is hoe het zit’.

- René Paas -

De rest van de avond passeerden verschillende politieke thema’s de revue, zoals de gemeentelijke herindeling. Kenmerkend voor de avond was de interactie met ons, het gesprek viel geen moment stil en Paas werd onderworpen aan een vragenvuur. Het uur vloog voorbij en om half tien verschoof de aandacht naar een hele andere kwestie. Namelijk, de onthulling van de bestemming van de jaarlijkse dorknoperreis! Nadat iedereen zich wekenlang het hoofd had gebroken over mogelijke bestemmingen volgde nu eindelijk de ontknoping. De reiscommissie had voor deze gelegenheid een filmpje gemaakt waarin zij zelf schitterden als acteurs. Toen iedereen klaar zat om het filmpje te bekijken kwam verassend genoeg de bestemming al in beeld. De ontknoping aan het eind van het filmpje was dus niet meer erg spannend, maar daarom niet minder leuk. De bestemming was Dublin en de kroeg barste in een groot applaus uit, de rest van de avond stroomden de aanmeldingen binnen.Omdat Ieren erom bekend staan veel bier te drinken moesten we ons hier natuurlijk wel op voorbereiden. Het was nog een gezellige avond die tot in de late uurtjes doorging.

Door Marieke Diekema

15000804_1318712824854076_7824801810814662428_o.jpg

Onze sponsoren